TOTTIES CHARK

Smakrikt och spännande mathantverk i Roslagen

Historien startade för många år sedan då jag började jaga vildsvin och bestämde sig för att jag skulle försöka ta tillvara på hela djuren och få ut maximalt med smak utav alla detaljer. Därför blev jag extra exalterad över lufttorkingens älda konst. När Totties Mat hittade lokalerna i Älmsta där vi idag har vårt cateringkök fick jag möjlighet att göra det professionellt.

För att bättra på mina kunskaper begav jag mig till Eldrimner – resurscentrum för mathantverk i Jämtland. Här fick jag finslipa mina kunskaper och färdigheter.

Februari 2019 påbörjades ett samarbete mellan Totties Mat och Sandby Gård i Roslagen. Målet är att ta tillvara på de bästa djuren för ändamålet, mogna lyckliga suggor och göra det bästa utav dem. Ett spännande projekt tog fart och etablerade sig väl under 2019 med enorm framgång.

I november 2019 utökade vi dessutom sortimenten med en Får-Tacka-Salami som görs på mogna får från Roslagen. Får-tacka-salamin medverkade i en stor mathantverkstävling och belönades med silvermedalj!

Motiveringen löd:

”Juryn tackar för en produkt som löser importproblematiken och matsvinnet i ett slag. En ren smak av skärgårdstacka i kombination av Roslagsspäck ger en fulländad upplevelse i både smak och textur. 2:a pris i Matverk Stockholm går till Totties mat med Får-Tacka-Salami.”

Svensk salami Norrtälje

Hösten 2020 kom Väddösalamins vilda kusin: ”Svin-God Salami” vilken omedelbart välkomnades som en i gänget.

I oktober 2020 var Väddösalami med och tävlade i SM i mathantverk och belönades med bronsmedalj!

Motiveringen löd:

”Inga håligheter. Saftig men ändå solid. Doftar bra! Ett avancerat hantverk med fin umamismak som även funkar bra ihop med tomat på till exempel pizza”.”

Våra charkuterier finns idag hos många återförsäljare. Klicka på denna text för att komma till vår sida ”Återförsäljare”.

Vi gör även salami för återtag till jordbrukare, jägare och entusiaster. Exempelvis har vi ett samarbete med ”Vilt of Sweden” där vi fått äran att tillverka lufttorkade hantverkskorvar till deras viltlådor.

VÅRA PRODUKTER:

Svensk salami och premiumcharkuterier, alla charkuterier är fria från nitritsalt

 

Väddösalami

En grovmalen premiumsalami gjord på mogna grisar från Roslagen. Salamin är kryddad med havssalt, rostade fänkålsfrön, vitlök, rosmarin och svartpeppar. Korven stoppas i oxtarm. Mognadstid ca 8 veckor.

 
Får-Tacka-Salami

En grovmalen premiumsalami gjord på mogna fårtackor och späck av grisar från Roslagen. Salamin är kryddad med havssalt, rostade fänkålsfrön, vitlök, timjan, rosmarin och svartpeppar. Korven stoppas i oxtarm. Mognadstid ca 8 veckor.

 
Svin-God Salami

En grovmalen premiumsalami gjord på svenska bökande vildsvin. Salamin är kryddad med havssalt, vitlök, svartpeppar, timjan, rosmarin och enbär. Korven stoppas i oxtarm. Mognadstid ca 8  veckor.

Svin-Stark Salami

En grovmalen premiumsalami gjord på svenska bökande vildsvin. Salamin är kryddad med havssalt, paprika, vitlök, svartpeppar, chili, rosmarin och ingefära. Korven stoppas i oxtarm. Mognadstid ca 8 veckor.

 
Tryffelsalami

En grovmalen premiumsalami gjord på mogna grisar från Roslagen. Salamin är kryddad med havssalt, tryffel, vitlök, rosmarin och svartpeppar. Korven stoppas i oxtarm. Mognadstid ca 8 veckor.

Mangalitza Salami

En grovtärnad premiumsalami gjord på glada ullsvin från Sörmland. Salamin är sparsamt kryddad med havssalt, vitlök och lite svartpeppar för att lyfta fram råvarans karaktär. Mognadstid ca 10 veckor.

 
Ros Pig

En lufttorkad skinka där råvaran får tala för sig själv. Skinkan innehåller endast två ingredienser; Skinka och havssalt. Resten av smaken kommer genom tid, mognad, bakterier, mögel och kärlek. Mognadstid ca 6 månader.

 
Gris le Ham

En lufttorkad karré där råvaran har saltats med havssalt och kryddats med ingefära, rosmarin och äppelmust av Ingrid Marie-äpplen från Norrtälje Musteri. Mestadelen av smaken kommer genom tid, mognad, bakterier, mögel och kärlek. Denna karré är inspirerad av den italienska Coppa.  Mognadstid ca 9 månader.

 
Gris a la Malsta

En lufttorkad kotlett eller filé där råvaran har saltats med havssalt och kryddats med rökt paprika, chilipeppar och vitlök. Mestadelen av smaken kommer genom tid, mognad, bakterier, mögel och kärlek. Denna köttbit är inspirerad av den spanska Lomo al Pimentón.  Mognadstid ca 6 månader.