TOTTIES CHARK

Totties Mats Charkuterier

Historien startade under redan för många år sedan då Daniel Tottie började jaga vildsvin och bestämde sig för att han skulle försöka ta tillvara på hela djuren och få ut maximalt med smak utav alla detaljer. Därför började han intressera sig för lufttorkade korvar. Många år av experiment resulterade i att han tillslut började göra det proffessionellt. Första produkten ut var en salami som han tog fram tillsammans med sin kollega Andreas Mattson under namnet ”Med Styrkan Av Roslagen”. Salamin gjorde under 2018 stor succé.

 

Under vintern 2018-2019 påbörjades ett nytt samarbete mellan Totties Mat och Sandby Gård i Roslagen. Målet är att ta tillvara på de bästa djuren för andamålet (mogna lyckliga suggor) och göra det bästa utav dem. Ett spännande projekt tog fart och för att bättra på sina kunskaper begav sig Tottie till Eldrimner – resurscentrum för mathantverk i Jämtland.

”Efter en utbildning specialiserad på just på lufttorkade charkuterier är jag nu redo att börja förädla de bästa råvarorna på marknaden och förhoppningsvis få fram fantastiska produkter att lansera under 2019.”

I vårt kök i Älmsta blandar vi kreativt experimenterade med en rejäl dos av matglädje.

Totties Mat planerar att under 2019 lansera 6 charkprodukter och vår ambition är att sälja till ICA-butiker, restauranger och REKO-ringen i Norrtälje.

VÄDDÖSALAMI

En grovmalen premiumsalami gjord på bog och sida. Salamin är kryddad med havssalt, rostade fänkålsfrön, vitlök, rosmarin och svartpeppar. Korven stoppas i oxtarm och doppas i vitmögelkultur. Mognadstid ca 6 veckor. Väddösalami är helt fri från tillsatser, e-ämnen och nitritsalt.

FREDAGSPINNEN

En mjölksyrad och lufttorkad ölkorv smaksatt med vad som kännetecknar en fredag. Ölkorven är kryddad med havssalt, vitlök, spiskummin, oregano och chilipeppar. Korven stoppas i lammfjälster. Mognadstid ca 2 veckor. Fredagspinnen är helt fri från tillsatser, e-ämnen och nitritsalt.

LÖRDAGSPINNEN

En mjölksyrad och lufttorkad ölkorv smaksatt med vad som kännetecknar en lördag. Ölkorven är kryddad med havssalt, vitlök, rökt paprika, chilipeppar och ingefära. Korven stoppas i lammfjälster. Mognadstid ca 2 veckor. Lördagspinnen är helt fri från tillsatser, e-ämnen och nitritsalt.

ROS PIG

En lufttorkad skinka där råvaran får tala för sig själv. Skinkan innehåller endast två ingredienser; Skinka och havssalt. Resten av smaken kommer genom tid, mognad, bakterier, mögel och kärlek. Mognadstid ca 3-6 månader.

GRIS-LE-HAM

En lufttorkad karré där råvaran har saltats med havssalt och kryddats med ingefära, rosmarin och äppelmust av Ingrid Marie-äpplen från Norrtälje Musteri. Därefter stoppas den i oxbottenfjälster, binds och doppas i vitmögelkultur. Mestadelen av smaken kommer genom tid, mognad, bakterier, mögel och kärlek. Denna karré är inspirerad av den italienska Coppan och är helt fri från tillsatser, e-ämnen och nitritsalt.  Mognadstid ca 3-6 månader.

GRIS-ALA-MALSTA

En lufttorkad kotlett eller filé där råvaran har saltats med havssalt och kryddats med rökt paprika, chilipeppar och vitlök. Mestadelen av smaken kommer genom tid, mognad, bakterier, mögel och kärlek. Denna köttbit är inspirerad av den spanska Lomo al Pimentón och är helt fri från tillsatser, e-ämnen och nitritsalt.  Mognadstid ca 3-6 månader.