DANIEL TOTTIE

JAG HETER DANIEL TOTTIE, ÄR 35 ÅR OCH BOR I ROSLAGEN.

Jag har en enorm passion för mat och har alltid älskat att laga mat. Jag har alltid varit oerhört intresserad av råvarorna och dess ursprung, grunden till allting. Det föll sig därför väldigt naturligt att flytta ut till landsbygden efter 10 år av Stockholms pulserande krogliv. Här får jag närhet till djur och natur, jordbruk och skog. Extra varmt om hjärtat ligger allt som växer vilt och alla vilda djur som springer runt i skogen.

Efter 3 år på Stockholms Hotell- och restaurangskola har jag jobbat på ett 20-tal restauranger och vidareutbildat mig till köksmästare på Restaurangakademin.

2010-2013 var jag kökschef på Restaurang Gotland och Gute Grill i Stockholm; två lokalpatriotiska konceptkrogar som byggde på att ta tillvara och hylla de Gotländska råvarorna. Det var en fantastiskt spännande resa på 3 år fyllt av framgångar. Bland annat fick jag den ärofyllda omnämningen i Guide Michelin som 26 åring samt fick vara med i Tv4 nyhetsmorgon och laga mat inför hundratusentals tittare.

Sedan jag flyttade upp till Roslagen 2013 har jag hunnit med mycket. Jag har frilansat, gästspelat och varit med och byggt upp flera restauranger. Bl.a. Edblad i Gåsvik, Fejans Skärgårdskrog, S/S Norrtelje, Såstaholm, Sigtuna Stadshotell mf.

 

December 2014 var jag på Nobelefterfesten och ansvarade för maten i ett rum fyllt av skog, temat var givetvis ”skog och vilt” och jag serverade egengjorda vildsvinssalami och rökta älghjärtan. Ett framgångsrikt samarbete tillsammans med Stockholms Internationella Restaurangskola.

 

Jag har drivit företaget Totties Mat sedan 2014, då jag även träffade min kompanjon Marcus Backman. Det var startskottet för en fantastisk resa!

 

Vi har lagat maten och grillat på hundratalsstorslagna grillfester, bröllop och events. Sedan 2017 när Totties Mat fick tillgång till vårt stora kök i Älmsta utanför Norrtälje har resan fått ytterligare fart.

Under pandemins år 2020 fick vi rikta om vår verksamhet från större bröllop och event till mindre grillfester och kurser. Men framförallt var 2020 det året då intresset för våra lufttorkade charkuterier fullkomligt blomstrade.

”Lufttorkade Charkuterier från Roslagen” Där vi förädlar mogna djur till fantastiska lufttorkade charkprodukter. Våra hantverkskorvar: Väddösalami, Får-tacka-Salami och Svin-god Salami har tagit Roslagen med storm. Produkternas har namn har stark anknytning till Roslagen och vilket djurslag de görs på, t.ex. ”Rospig, Väddösalami, Gris-Le-Ham och Får-tacka-Salami”.

Med Styrkan Av Roslagen” som jag driver tillsammans med min kockkompis Andreas Mattsson. Med styrkan av Roslagen är ett varumärke för hantverksmässiga kvalitetsprodukter för restaurang och butik, samtliga med fermenterad chili som röd tråd. Våra storsäljare är ”Såsen. Sambal Lemon och Roslagsketchup.”